Aanstaande zaterdag is het 'Keti Koti' en start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. 150 jaar na de daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. De Universiteit van Nederland staat daarom deze week in het teken van slavernij. Vier topwetenschappers delen hun unieke kijk op dat slavernijverleden vanuit hun vakgebied.
Taalwetenschapper en directeur van het Taalmuseum Fresco Sam-Sin (Universiteit Leiden) vertelt bevlogen over het ontstaan van het Sranantongo, oftewel het Surinaams. Onder druk van slavernij moesten mensen die Twi, Portugees, Nederlands, Engels of een andere taal spraken met elkaar leren communiceren. De mengelmoes die toen ontstond, vormt nu de Surinaamse taal waarvan woorden ook hun weg weer vinden in het Nederlands.
De koning gaat waarschijnlijk excuses aanbieden op zaterdag 1 juli, maar wat zegt dat eigenlijk? Waarom is het juridisch gezien zo belangrijk? En waar moet je opletten als je naar de koning luistert zaterdag? In onze podcast-aflevering word je op scherp gezet door antropoloog Guno Jones en rechtsfilosoof Wouter Veraart van de Vrije Universiteit Amsterdam. Luister de podcast hier of in je favoriete podcast-app.
In de aflevering van de Werkplaats deze week zetten we het misverstand recht dat veel mensen denken dat slavernij alleen plaatsvond in de Amerika's. Ook in Azië maakte Nederlanders zich schuldig aan het ontmenselijken en uitbuiten van mensen. Met name in het gebied dat we nu Indonesië noemen.
Contactgegevens
-
- Merijn Doggen
- Hoofdredacteur Universiteit van Nederland
- merijn@universiteitvannederland.nl