Bloody Science: Waarom we nog zo weinig weten over menstruatie

bloodyscience16-9-1.png
  • png

Op Wereld Menstruatiedag 2024 maakt de Universiteit van Nederland de special ‘Bloody Science’. In een 2-delige podcast wordt de grote kenniskloof rondom de vrouwelijke cyclus onder de wetenschappelijke loep gelegd.

Bloody Fact 1: Wist jij dat er 9 keer zoveel geld gaat naar ‘man-specifiek’ onderzoek (kaalheid, erectiestoornissen) dan naar onderzoek rondom ‘vrouw-specifieke’ onderwerpen zoals menstruatie? 

Door gebrek aan onderzoek naar de menstruele cyclus is er veel ruimte voor misvattingen, mythes en vooroordelen. Bijvoorbeeld over ongesteldheid, de overgang, de pil en hormonale aandoeningen zoals PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder). Hierdoor krijgen mensen wereldwijd vaak niet de juiste zorg.

Bloody Fact 2: Wist je dat vrouwen 150 jaar lang geweerd zijn uit wetenschappelijk onderzoek, omdat hun hormonale cyclus alle data in de war zou brengen. Maar wat blijkt nu? De cyclus van mannen is een stuk onvoorspelbaarder. 

Universiteit Utrecht wetenschappers Lotte Gerritsen (neurowetenschap en klinische psychologie) en Anne Marieke Doornweerd (anticonceptie-researcher) vertellen in de podcast over de invloed van hormonen op onze hersenen. Hoe stuurt de cyclus, van vrouw én man, onze emoties en stemming?

Bloody Fact 3: Wetenschappers hebben door middel van hersenscans vastgesteld dat delen van de hersenen veranderen gedurende een hormonale cyclus.

Luister hier hoe Lotte en Anne Marieke de eerste stappen zetten om de hormonale kenniskloof te dichten:

Contactgegevens

Ontvang het laatste Universiteit van Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL