Quantumrevolutie in unieke videopodcast

Quantuuuuhhm-podcast gelanceerd via quantumbeveiligde verbinding

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack en podcastmaker Sander Denneman nemen de luisteraar mee op een toegankelijke reis door Quantumland. Ze worden daarbij bij de les gehouden door quantum-expert Aletta Meinsma (Universiteit Leiden) die hen de weg wijst in het quantum-universum.

Youtube.jpg
  • jpg

In een nieuwe videopodcast van de Universiteit van Nederland in samenwerking met Quantum Delta NL onderzoeken ze op een luchtige manier de ontwikkeling van de quantumcomputer. Samen met quantum-expert Aletta Meinsma van de Universiteit Leiden verkennen Adriaan en Sander de fascinerende en vreemde wereld van de quantumfysica. Ze bezoeken Nederlandse topuniversiteiten aangesloten bij Quantum Delta NL om te ontdekken hoe Nederland voorloopt in dit revolutionaire onderzoek en wat je hiervan gaat merken in het echte leven.


Wat is quantum?

In de eerste aflevering, die op 4 september 2024 is gelanceerd, duiken ze in de geschiedenis van quantumonderzoek in Nederland en praten ze met theoretisch-natuurkundige Carlo Beenakker (Universiteit Leiden). De tweede aflevering draait om de vraag "Wat is quantum precies?" met een exclusief kijkje bij een quantumcomputer op de TU Eindhoven onder leiding van natuurkundige Servaas Kokkelmans. In de derde aflevering leggen ze de geheimen van quantumversleuteling bloot, samen met wiskundige Christian Schaffner (Universiteit van Amsterdam).

Quantuuuuhhm-podcast

Ter ere van de lancering wordt de eerste aflevering verzonden via de net aangelegde permanente quantumbeveiligde netwerkverbinding tussen de TU/e en glasvezelnetwerk-beheerder WeConnect in Waalre, die als eerste in Nederland openstaat voor gebruikers wereldwijd die deze nieuwe technologie willen testen.

Team TU Eindhoven met presentator Sander Denneman en Universiteit van Nederland hoofdredacteur Merijn Doggen
  • JPG
Team TU Eindhoven met presentator Sander Denneman en Universiteit van Nederland hoofdredacteur Merijn Doggen

Binnenkort volgen nog drie afleveringen waarin onderzoek bij de TU Delft en Universiteit Twente centraal staan.

Je kan de podcast hier kijken en beluisteren.


Over Quantum Delta NL

Quantum Delta NL is de stichting die de belangrijkste kennisinstellingen op het gebied van quantumtechnologie in Nederland met elkaar verbindt, en uitvoering geeft aan de Nederlandse Nationale Agenda Quantum Technologie. De missie van Quantum Delta is om het bloeiende Nederlandse quantum-ecosysteem verder te versterken tot het meest relevante voor Europa.


Contactgegevens

Ontvang het laatste Universiteit van Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL