Maandag 28 oktober treden acht topwetenschappers op in de mooiste collegezaal van Nederland, Carré. Ze geven een show met als titel: ‘Wat als de tijd stopt?’. De avond wordt een feestje, want we vieren dat de Universiteit van Nederland tien jaar bestaat. Via video’s en podcasts bereikt de Universiteit van Nederland maandelijks een miljoenenpubliek en maakt wetenschap zo toegankelijk voor iedereen. Dat het deze avond één keer live in Carré kan, is een droom die uitkomt. De volledige line-up is nu bekend.
Tijdens een eenmalige show staat Carré helemaal in het teken van tijd. We bekijken deze bijzondere dimensie van alle kanten. Dat doen we met topwetenschappers. We stellen ze één voor één voor.
De Universiteit van Nederland begon met gratis colleges van Nederland’s bekendste neuropsycholoog en bewegingswetenschapper Erik Scherder. Hierdoor brak Scherder door bij het grote publiek. Hij ontbreekt dan ook niet in het programma. Zijn pleidooi: verspil wat meer tijd.
Als je het over tijd hebt en het stopzetten daarvan kan de natuurkunde natuurlijk niet ontbreken. Astronoom Joeri van Leeuwen gaat inzichtelijk maken wat tijd is en hoe je daarmee kan spelen.
De dwingende kloktijd is een uitvinding van de mens. Wetenschapshistoricus Susanna Bloem verhaalt over het invoeren van de kloktijd. Wat hebben we onszelf aangedaan? Kunnen we er vanaf?
Mei Nelissen kijkt naar gestolde tijd in boorkernen. Zo onderzoekt ze als paleoklimatoloog de geschiedenis van het klimaat op aarde. Door naar aardlagen te kijken kan zij de aarde beschrijven hoe die er 50 miljoen jaar geleden uit zag.
Eline van der Kruk leeft juist heel erg in het nu als biomechanisch ingenieur. Zij kijkt hoe topsporters net die ene milliseconde sneller kunnen zijn. Kan je zelfs de snelheid van zenuwen beïnvloeden?
Het einde der tijden kan op een feestelijke avond natuurlijk niet ontbreken. Want zonder einde is er geen reden om te leven, zonder einde is er geen feest. Dat vertelt psychiater en filosoof Damiaan Denys.
De avond in de Carré kan heel lang duren, maar ook heel kort. Het ligt er maar net aan wat er gebeurt, wanneer je erop terugkijkt en hoe oud je bent. Hoe dat werkt weet psycholoog Hedderik van Rijn.
Samen met zanger en bandleider Xander Vrienten maakt muziekprofessor Henkjan Honing er een feestje van door tijd, ritme en muziek aan elkaar te koppelen. De voetjes gaan zeker van de vloer.
Kaarten voor de voorstelling in Carré zijn via deze link verkrijgbaar.
Over Universiteit van Nederland
In 2013 bedachten Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn dat er op Nederlandse universiteiten zóveel kennis is, dat het zonde is dat die kennis alleen beschikbaar is voor een handjevol studenten. Waarom niet voor iedereen in Nederland? Dit idee is in de loop der jaren doorontwikkeld met een nieuw team dat samenwerkt met de veertien Nederlandse universiteiten. Het platform Universiteit van Nederland zorgt ervoor dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij een groot publiek terechtkomt. Dat publiek bereiken ze onder andere via het grootste wetenschappelijke Youtube-kanaal van Nederland en ook de podcast is een vaste gast in de hitlijsten. De Universiteit van Nederland bestaat uit een onafhankelijke redactie van jonge enthousiastelingen met een gemeenschappelijke missie: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Wekelijks maakt de redactie meerdere afleveringen in audio en video voor verschillende doelgroepen. Alles is te zien en horen via de eigen UvNL-kanalen maar ook via het videoplatform van DPG Media (o.a. AD.nl en Nu.nl) en Spotify waardoor miljoenen luisteraars en kijkers worden bereikt. Productie: PnP Media. Voor meer informatie: https://www.universiteitvannederland.nl
Contactgegevens
-
- Manon de Weerd
- Persvoorlichter Universiteit van Nederland
- manonworks@outlook.com
- 0681790714
-
- Merijn Doggen
- Hoofdredacteur Universiteit van Nederland
- merijn@universiteitvannederland.nl