Banner.jpg
  • jpg

Universiteit van Nederland X ARTIS - exclusieve avond na sluitingstijd

Nieuwe wetenschapsshow in ARTIS-Planetarium: topwetenschappers en fulldome-video

De Universiteit van Nederland en ARTIS werken voor het eerst samen tijdens het Aardbewoners Festival. Op 2 en 3 juni 2025 kan je in het ARTIS-Planetarium genieten van een bijzondere avond met topwetenschappers, adembenemende 360 graden-beelden en een exclusieve avondwandeling door het park. Kaarten zijn vanaf nu te koop via artis.nl/uvnl

Na succesvolle avonden vol wetenschap in Paradiso en Carré viert de Universiteit van Nederland nu topwetenschap in het ARTIS-Planetarium. Wederom een unieke locatie die het mogelijk maakt om verhalen tot leven te wekken.

De avond, die onderdeel is van het Aardbewoners Festival, staat in het teken van de ogenschijnlijk natuurlijke chaos. Topwetenschappers nemen je mee in verhalen over mutaties, schimmels die mieren ‘overnemen’ en structuren die orde scheppen in de chaotische natuur. En welke invloed hebben wij als mede-aardbewoners op de gezondheid van die natuur, die ook maar wat doet.

Mieren

Bezoekers ervaren de kwetsbaarheid van de planeet wanneer ze als een astronaut vanuit de ruimte  op onze kleine blauwe planeet afvliegen in het ARTIS-Planetarium. Waarna evolutiebioloog Manon de Visser (Universiteit Leiden / Naturalis) laat zien dat evolutionaire processen door toeval worden gedreven en lang niet elke mutatie 'zinvol' is. Wiskundige Jan Bouwe van den Berg (Vrije Universiteit Amsterdam) zoekt naar de wiskundige logica achter patronen in de natuur, zoals de kenmerkende patronen van zebra-strepen. Microbioloog Charissa de Bekker (Universiteit Utrecht) neemt het publiek mee naar de wereld van mierenkolonies, waar ze toont hoe een externe factor als een schimmel een geordende kolonie lijkt te ontregelen.

Theatermaker Eveline van Rijswijk voegt een artistieke twist toe met een speciale bijdrage over de rol van de mens in de ‘natuurlijke chaos’.

Na afloop krijgen bezoekers de unieke kans om ARTIS-Park te ontdekken tijdens een exclusieve avondwandeling.

Beide avonden hebben dezelfde programmering. Kaarten zijn vanaf nu te koop via artis.nl/uvnl


Over Universiteit van Nederland

In 2013 bedachten Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn dat er op Nederlandse universiteiten zóveel kennis is, dat het zonde is dat die kennis alleen beschikbaar is voor een handjevol studenten. Waarom niet voor iedereen in Nederland? Dit idee is in de loop der jaren doorontwikkeld met een nieuw team dat samenwerkt met de veertien Nederlandse universiteiten. Het platform Universiteit van Nederland zorgt ervoor dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij een groot publiek terechtkomt. Dat publiek bereiken ze onder andere via het grootste wetenschappelijke Youtube-kanaal van Nederland en ook de podcast is een vaste gast in de hitlijsten. Voor meer informatie: https://www.universiteitvannederland.nl

Over ARTIS


ARTIS is sinds 1838 een iconische plek in het hart van Amsterdam, waar natuureducatie en beleving centraal staan. Als één van de vijf oudste dierentuinen ter wereld biedt ARTIS een unieke bestemming waar bezoekers natuur in al haar diversiteit kunnen ervaren. Het historische ARTIS-Park omvat de dierentuin, botanische tuin en het Planetarium, en daarnaast inspireert ARTIS-Micropia bezoekers met de onzichtbare wereld van microben, terwijl ARTIS-Groote Museum de diepere connectie tussen mens en natuur blootlegt. ARTIS organiseert dit jaar voor de tweede keer het Aardbewoners Festival. De kern van het Aardbewoners Festival is de wetenschappelijke en maatschappelijke beweging Planetary Health. Deze beweging draait om de verbondenheid en het evenwicht van al het leven op aarde. Als er soorten uitsterven, een gebied vervuild raakt of leefgebied verdwijnt raakt dat evenwicht verstoord. Net als bij een potje Jenga waar elke keer een blokje uit de toren wordt gehaald tot deze instort.  


Mensen vergeten vaak dat wij zelf deel uitmaken van die Jengatoren. We leven samen met dieren, planten en microben en zijn net als zij afhankelijk van een gezonde planeet. De klimaatcrisis wordt daardoor ook gezien als een van de grootste gezondheidscrises die we tot nu toe hebben gehad. Hier richt de Planetary Health-onderzoeksbeweging zich op: de mens is onderdeel van het grote systeem en kan dus niet gezond zijn op een ongezonde aarde. 

Contactgegevens

Ontvang het laatste Universiteit van Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL